6 redenen om met SEA te starten

SEA. Je hebt er vast en zeker al eens van gehoord. Als je een eigen website hebt, doe je waarschijnlijk al aan SEO (Search Engine Optimization). SEO zorgt ervoor dat je hogerop in de zoekresultaten komt te staan. Maar, en dat wordt vaak gezien als een negatief punt, SEO is ook iets dat je op lange termijn moet onderhouden.

Hoe geraak je dan snel bovenaan in de zoekresultaten? Dat doe je met SEA.

SEA staat voor Search Engine Advertising en de meest gebruikte SEA-tool is “Google AdWords”. Als je bijvoorbeeld een bedrijf zoals Adidas op Google zou zoeken, zie je als eerste resultaat de website van Adidas, met in het klein het woordje “Ad” ernaast. Dat is SEA. Maar waarom zou je ermee moeten starten?

1. Direct hoog in de zoekresultaten verschijnen

Het is heel simpel. Als je op korte termijn hoog in de zoekresultaten wil verschijnen, start je best een SEA-campagne. Als je adverteert met Google AdWords, is de kans zeer groot dat je direct hoog in de zoekresultaten komt te staan. Handig voor jonge bedrijven en nieuwe websites, mensen zullen jouw website sneller tegenkomen!

Kortlopende acties (bijvoorbeeld om een nieuw merk te releasen) kun je via AdWords heel snel online zichtbaar maken.

2. Nieuwe klanten bereiken

Het grote voordeel van SEA is dat je nieuwe klanten bereikt die anders misschien nog nooit van je merk of bedrijf hadden gehoord. Je bedrijf is makkelijk vindbaar en je hoeft hiervoor niet maanden lang op SEO te focussen. Natuurlijk raden we wel aan om altijd met SEO bezig te zijn. SEA is namelijk maar tijdelijk, maar SEO is een solide investering.

3. Alleen betalen wanneer mensen daadwerkelijk je website bezoeken

Google AdWords werkt met een Pay-Per-Click-systeem (PPC). Dat betekent dat je enkel betaalt als een bezoeker op je advertentie klikt. Je betaald dus enkel voor de mensen die ook effectief op je website zijn geweest.

4. Vrije keuze in het bepalen van je budget

Ik hoor je al denken: “Oké, maar als er dus plots 1000 mensen op mijn advertentie klikken, ben ik 1000 euro kwijt!” Nee! Je bepaalt zelf je doel en welk bedrag je hiervoor wilt betalen. Je moet echt geen groot budget klaar hebben liggen om te kunnen adverteren met AdWords. Of je nu een budget hebt van €10,00 of €1000,00 per dag, adverteren met AdWords is voor elk bedrijf haalbaar.

5. Vrije keuze in tijdsplanning en locatie targeting

Stel, je bent een loodgieter in Zaventem en je wil aan SEA gaan doen, maar je wil enkel in de buurt van Zaventem blijven werken en je wil niet in het weekend werken. Ook dat heb je onder controle als je aan SEA doet. Bij Google AdWords is het heel makkelijk om een regio en tijdsplanning in te stellen. Je hebt dus de volledige controle over wie wanneer je advertentie ziet. Pluspunt: zo zet je ook nog eens je budget effectief in. Het heeft namelijk helemaal geen zin om te betalen voor een advertentie die ’s nachts blijft lopen als je om 19u stopt met werken.

6. Meten is weten

Online adverteren heeft het grote voordeel dat je de resultaten zeer makkelijk kan meten. Als je je AdWords account aan je Analytics account koppelt, zit je met een schat aan informatie. Je kan bijvoorbeeld meten:

  • Wat je CTR (doorklikpercentage van een vertoning naar een klik) is,
  • Wat je CPC (kost per klik) is,
  • Wat de gemiddelde positie van je advertentie is,
  • Hoe groot het conversiepercentage van je zoekwoord is,
  • Hoe groot de kost per conversie is,
  • Hoe groot het vertoningspercentage van je zoekwoord is,

Noem het, en je kan het waarschijnlijk meten!

SEA is een perfecte aanvulling op je SEO-strategie en zorgt ervoor dat jouw website of product heel sterk staat in de miljarden zoekresultaten van Google. Overtuigd, maar niet zeker hoe je nu eigenlijk aan een SEA-campagne begint? Of een andere vraag rond SEA? Daar helpen wij je graag bij!

Ik wil starten met SEA