Call-to-actions… je komt amper nog webpagina’s tegen waar er geen te bespeuren zijn. En met een reden, want een sterk geschreven call-to-action maakt van een prospect een lead.
Maar hoe doe je dat? Een “sterke call-to-action schrijven”? Wij helpen je op weg met deze 8 tips:
1. Neem afscheid van “klik hier”
De goede oude “klik hier” werkt al lang niet meer. Mensen weten heel goed dat je soms op een woord kan klikken. Daarnaast is "klik hier" ook echt niet goed voor je SEO. Ga dus creatief op zoek naar andere opties:
- “Klik hier voor de voorwaarden” wordt “Lees de voorwaarden”.
- “Klik hier om u aan te melden voor onze nieuwsbrief” wordt “Meld u aan voor onze nieuwsbrief”.
- “Klik hier om de checklist te downloaden” wordt “Download de checklist”.
EXTRA TIP: Pas ook oudere CTA's op je website aan, zodat je nergens nog "klik hier" kan vinden.
2. Speel in op gevoelens en noden
Een bezoeker wilt of zoekt iets op je pagina. De call-to-action moet aansluiten bij de noden van die bezoeker. Bedenk hoe je je gebruiker kan helpen, niet hoe je hem zo ver kan krijgen om te klikken. Welke vragen hebben ze? Waarvoor komen ze naar deze pagina? Beantwoord de belangrijkste vraag in de call-to-action. Dus “Ontvang maandelijks onze blogupdate” in plaats van “Meld je aan”.
3. Gebruik de gebiedende wijs en actieve taal
Soms helpt het om gewoon te zeggen wat je bezoeker moet doen. Zo maak je je copy ook een stuk krachtiger en formuleer je een simpele, heldere boodschap. Je call-to-action wordt nog sterker als je er een voordeel in verwerkt, zoals “profiteer”, “grijp je kans”, “bespaar”, …
Een sterke call-to-action gebruikt actieve taal, en kan een werkwoord dat een handeling uitdrukt bevatten (kopen, bestellen, proberen, ...). Wissel je call-to-actions af zodat je een gezonde mix hebt van gebiedende wijs en actieve werkwoorden:
- Download nu
- Mijn gegevens wijzigen
- Schrijf je in
- Mij uitschrijven van de nieuwsbrief
4. Tover met tijd
Zoals je hierboven misschien al opmerkte, kan het aanduiden van tijdsdruk helpen in het schrijven van een sterke CTA. Een simpel ‘nu’ of ‘direct’ volstaat. Mensen zijn gevoelig voor urgentie en zullen dus sneller klikken. Booking.com is hier de grote meester in. Hun call-to-action “Boek nu” gaat gepaard met zinnen als “We hebben nog 3 kamers over. 7 andere mensen bekijken dit hotel op dit moment. ”
5. Buttons
Niet enkel de copy van een call-to-action heeft een grote rol, maar ook het visuele aspect mag je niet uit het oog verliezen. Een kleurijke, opvallende button is hier je beste vriend. Een button zorgt er ook voor dat je je CTA kort en bondig houdt: je kan immers geen button van 3 zinnen op je site plaatsen.
6. Wijs op een voordeel
Is jouw checklist gratis te downloaden? Of schreef je een e-book waar mensen veel van kunnen leren? Daar klikken mensen zeer graag op. Ook hier werken woorden zoals “snel”, “eenvoudig”, “gemakkelijk”, “gratis”, “vrijblijvend” zeer goed. “Download hier de gratis checklist”, kan dus een goede call-to-action zijn.
7. Doe een belofte
Maar… zorg er ook voor dat je CTA een belofte naar je bezoeker is. Als je call-to-action “Download hier je gratis checklist” is, vraag dan niet nog naar gegevens van de persoon die eigenlijk gewoon de gratis checklist wilt downloaden. Maak in je CTA meteen duidelijk wat je bezoeker te wachten staat wanneer hij of zij klikt.
8. Hanteer het perspectief van de bezoeker
Een call-to-action schrijven vanuit het perspectief van je bezoeker, kan ook een enorme troef zijn. Zo lijkt het alsof je bezoekers zelf de keuze maken, en niet alsof je hen iets op legt. “Mijn bestelling bekijken” in plaats van “Je bestelling bekijken” en “Maak mijn account aan” in plaats van “Account aanmaken”, kan dus een groot verschil zijn.
Zo, met deze 8 tips kan je verder op weg met het schrijven van een sterke CTA. Je hoeft deze tips natuurlijk niet allemaal op dezelfde CTA toe te passen, maar een gezonde mix helpt je zeker verder. Heb je toch nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren!