Enkele cijfers over digitaal België en Europa*
Wees eens eerlijk: hoeveel tijd besteed je dagelijks op je smartphone? Op je computer en op social? Meer dan drie uur? Dat is niet abnormaal en volledig on trend: de gemiddelde gebruiker besteedt nu eenmaal gigantisch veel tijd aan schermen. Met gevolgen voor je onderneming, want investeren in digitaal en online blijkt een goeie manier om te investeren in groei.
Eerst en vooral: digitalisering is vandaag méér dan IT implementeren om te bezuinigen. Of snel een webshop opzetten omwille van corona. Neen, globaal geldt: starten met online en IT helpt om meer business te doen, op een makkelijkere manier.
Waarom? Daarom:
Online is booming
Pre-corona deed de Belgische consument al bijna 10% van al zijn aankopen online. En dat is nog heel voorzichtig, want het Europees gemiddelde lag op 13,5%. Er is dus nog wat in te halen – en zeker tijdens en na corona zal dat percentage verder stijgen!
De helft van al die aankopen gebeurt door regelmatige klanten. Ook dat aantal stijgt, vooral omdat Millenials ‘heavy shoppers’ zijn: die bestellen gemiddeld 2 pakjes per maand, kopen vaak impulsief en gaan eerder af op een sterk merk dan op mond-tot-mond reclame.
Helaas voor ons Belgen, gaat een kwart van alle online bestellingen naar het buitenland, met name voor de helft naar Nederland. Dat is veel hoger dan het Europees gemiddelde, waar slechts 19% van de aankopen in het buitenland gebeuren.
Aandacht voor sociale media
Al in 2018 blijkt dat in België 87% van de bevolking toegang heeft tot internet. En dat ruim meer dan de helft van alle gebruikers actief zijn op sociale netwerken, zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Snapchat enzovoort.
Bijna een derde van alle bestellers komen in een e-shop terecht via sociale media. Als je dan beseft dat 90% van alle 16- tot 24-jarigen op sociale netwerken zitten, wordt ineens duidelijk waarom je liefst ook hieraan aandacht besteedt.
Inhaalbeweging voor B2B
Vergis je niet: dit geldt allemaal ook voor B2B! Zeker sinds corona, maar ook met de komst van het Internet of Things en artificiële intelligentie zal ook daar het aanbod steeds groter worden. Tenslotte worden ook aankopers almaar jonger: de Heinz Marketing en SnapApp studie** toont aan dat 91% van alle Millenial B2B-aankopers pas contact opnemen met leveranciers nadat ze zelf online informatie hebben opgezocht.