Het merk als anker voor elke ondernemer

“Waarom moet ik werken aan een merk?”, hoor ik ondernemers vaak zeggen, “Branding is voor consumentenmerken met grote budgetten. Een merk bouwen kost toch handenvol geld!” Tijd om enkele marketingmythes te weerleggen, want een sterk merk bouwen rendeert altijd.

Een duidelijk merk is vandaag voor elk bedrijf belangrijk. Het creëert waarde omdat het toelaat een relatie uit te bouwen met je klant: het draagt namelijk een belofte in zich, een soort garantie.

Het merk als emotionele drager

Elke (potentiële) klant heeft sowieso een bepaalde perceptie van jou, je team en je onderneming. En elk contact tussen jullie vormt en herbevestigt die – hopelijk positieve – perceptie. Bundel je die ervaringen in één merk, verhoog je de herkenbaarheid nog verder en kan je het verwachtingspatroon beginnen sturen. En elke keer je beantwoordt aan die verwachting, of die zelfs overstijgt, laat je weer een emotionele afdruk na, gelinkt aan je merk.

Die emotionele verankering laat je toe om nog sterker te differentiëren, waardoor je klant je merk makkelijker zal herkennen en zich ermee identificeren. Als het er dan op aankomt, zal hij daarom eerder voor jou kiezen, sneller bereid zijn meer te betalen en beduidend loyaler worden.

De merkbelofte

Een merk staat dus voor een aantal emotionele associaties, die er vaak voor zorgen dat een klant voor jou kiest. Onderzoek bevestigt dat: volgens de Global New Product Innovation Survey van Nielsen verkiest 59% van de mensen nieuwe producten te kopen bij merken die ze kennen. Dankzij de emotionele band, en de belofte die gelinkt is aan het merk, willen klanten dus makkelijker meegaan in innovaties van gekende merken dan in die van nieuwe spelers op de markt.

Dit alles maakt dat branding niet enkel relevant is voor consumentenmerken of grote bedrijven, maar eigenlijk voor elk bedrijf dat wil groeien, klanten loyaler wil maken en herkenbaarheid wil verhogen. Dat is ook de reden waarom heel veel startups snel werk maken van hun merkidentiteit. De investering in een merk betaalt zichzelf namelijk dubbel en dik terug.

Bovendien hoeft die investering niet hoog te zijn: enkele denkoefeningen en wat bijzondere aandacht maken al een groot verschil. Lees verder hoe je aan een sterk merk begint of download onze Brand Key template!

Verder lezen

Download de Brand Key template